Przed wykonaniem testu należy odstawić leki antyhistaminowe (jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych)
i wapno na okres przynajmniej 2 tygodni.
Test trwa około 30-60 minut. Jest bezbolesny i nieinwazyjny.
Wynik jest natychmiastowy, po teście można odczulić standardowo jeden alergen.
Testowi może poddać się każdy pacjent, bez względu na wiek.
Testowanie alergenów powinno się rozpocząć od:
Testu Podstawowego. Test ten zawiera mieszankę alergenów pyłkowych, pokarmowych, roztoczy, sierści
(w sumie 90 alergenów).
Wykonanie tego rodzaju testu jako pierwszego pozwala nam spojrzeć szerzej na objawy alergiczne, które mogą być różnorodne. Astma, częste infekcje gardła mogą być powodowane zarówno przez roztocze, jak i alergeny centralne (b. mleka, jaja, pszenica). Atopowe zapalenie skóry najczęściej powodują pokarmy, ale nie wykluczone są też roztocza czy zarodniki pleśni.
– Testy: spożywczy, pyłkowy, wziewny są ważnym dopełnieniem diagnostyki alergii. Jednak badanie alergii zawsze należy zacząć od wykonania testu podstawowego, na bazie którego podejmujemy się odczulania według określonej hierarchii alergenów.