ALERGIE I TESTY ALERGICZNE

Alergia została zaliczona do chorób cywilizacyjnych naszych czasów, a osób na nią cierpiących stale przybywa. W Polsce aż 40% społeczeństwa ma alergię i niestety problem ten dotyczy najczęściej dzieci. Choroba ta polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego organizmu na określone substancje, które traktowane są przez niego jak groźne drobnoustroje. Substancje te, zwane alergenami, są dla wielu osób całkowicie nieszkodliwe, jednak u osób na nie uczulonych wywołują reakcję alergiczną. Tradycyjne metody leczenia alergii opierają się głównie na przyjmowaniu leków antyhistaminowych lub kortykosteroidowych, a w przypadkach ciężkich na immunoterapii alergenowej. Wszystkie te metody często są bardzo długotrwałe i nie przynoszą oczekiwanych efektów.

Terapia biorezonansowa oferuje skuteczny sposób na pozbycie się alergenu, głównie dzięki temu, że podstawą jej zastosowania jest wcześniejsza diagnostyka, czyli dokładne określenie alergenów oddziałujących na organizm.

   

Na czym polega diagnostyka alergii?

Do części terapeutycznej aparatu Bicom przyłącza się próbkę alergenu, którego zinwertowane częstotliwości przekazywane są poprzez specjalną elektrodę ręczną do organizmu pacjenta. Terapeuta przeprowadzający test uważnie obserwuje wskaźnik na urządzeniu, na podstawie którego może określić, czy pacjent jest na dany alergen uczulony i w jakim stopniu czynnik ten obciąża jego organizm.

INFORMACJE DOTYCZĄCE TESTÓW ALERGICZNYCH:

Przed wykonaniem testu należy odstawić leki antyhistaminowe (jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) i wapno na okres przynajmniej 1 tygodnia. Test trwa około 30 minut. Jest bezbolesny i nieinwazyjny. Wynik jest natychmiastowy, a po teście można odczulić jeden alergen.
Testowi może poddać się każdy pacjent, bez względu na wiek.

Testowanie alergenów powinno rozpocząć się od :

Testu Podstawowego. Test ten zawiera mieszankę alergenów pyłkowych, pokarmowych, roztoczy, sierści (w sumie 90 alergenów).

Wykonanie tego rodzaju testu jako pierwszego pozwala nam spojrzeć szerzej na objawy alergiczne, które mogą być różnorodne. Astma, częste infekcje gardła mogą być powodowane zarówno przez roztocze, jak i alergeny centralne ( b. mleka, jaja, pszenica ). Atopowe zapalenie skóry najczęściej powodują pokarmy, ale nie wykluczone są też roztocza czy zarodniki pleśni.

Testy: spożywczy, pyłkowy i wziewny są ważnym dopełnieniem diagnostyki alergii. Jednak badanie alergii zawsze należy zacząć od wykonania testu podstawowego, na bazie którego podejmujemy się odczulania według określonej hierarchii alergenów.

Na czym polega odczulanie?

Odczulanie przeprowadzane przy pomocy aparatury BICOM polega na wygaszaniu alergenu, a jej celem jest zredukowanie lub całkowita eliminacja biofizykalnych czynników zaburzających. Terapia odczulająca w przypadku każdego pacjenta może przebiegać inaczej. U jednych następuje całkowite odczulenie na dany alergen już po pierwszej wizycie , u innych konieczne jest powtórzenie odczulenia. Odczulanie przy użyciu aparatu Bicom sprawdza się jako główna metoda terapeutyczna oraz jako element uzupełniający innej metody leczenia.

KILKA WAŻNYCH INFORMACJI  DOTYCZĄCYCH ODCZULANIA:                  

Odczulanie powinno rozpocząć się od alergenów centralnych. Za alergeny centralne przyjmujemy: białko mleka krowiego, białko pszenicy i białko jaja. Każde z tych alergenów odczulamy podczas trzech wizyt. Przerwy przy trzykrotnym odczuleniu nie powinny być mniejsze jak dwa dni oraz większe niż siedem dni.

Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń – “wyciszają" się same. Należy je sprawdzać choć raz w roku.

Niektóre z alergenów są na tyle silne i trudno unikać z nimi kontaktu, że odczulane są również podczas trzech wizyt i są to: candida, roztocze kurzu domowego, metale t.j. chrom, nikiel, kobalt.

Podczas odczulania alergenów centralnych nie powinno się testować innych alergenów, ponieważ obraz alergii u pacjenta bardzo się zmienia po odczuleniu głównych białek.

Zaczynając odczulanie alergenów pokarmowych rozpoczynamy ścisłą dwutygodniową dietę na odczulany alergen. Jeżeli wymaga to 3 wizyt dietę rozpoczynamy od pierwszej wizyty i utrzymujemy 2 tygodnie, po ostatniej – trzeciej wizycie.

Dziennie można odczulać tylko 1 alergen. Po trzech dniach można dokonać sprawdzenia i kolejnego odczulenia.

Nie można poddać się odczulaniu i terapii na inne schorzenie tego samego dnia.

W ciągu całej doby, po odczulaniu lub terapii należy wypić od 1,5 do 2 litrów wody mineralnej. Nie powinno się w tym okresie pić kawy, mocnej herbaty, napojów alkoholowych, palić papierosów.

Stosowana od wielu lat metoda odczulania za pomocą aparatu BICOM okazała się skuteczna w likwidacji następujących alergii: wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe, alergie wziewne, astma oskrzelowa, katar sienny, atopowe zapalenie skóry, alergie na jady owadów, pokrzywki, grzybice jelit.

W naszym gabinecie możecie Państwo przeprowadzić szczegółowe testy alergiczne, dzięki którym zidentyfikowane zostaną szkodliwe dla organizmu alergeny.

TEST PODSTAWOWY

PYŁKI

leszczyna, wierzba, olcha, brzoza, babka, żyto, kukurydza, bylica, lebioda, lipa, sosna, świerk, trawy, ambrozjaINSEKTYpszczoła, osa, komar

ZBOŻA

pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten

GRZYBY

mieszanka grzybów I, mieszanka grzybów II, mieszanka grzybów III, aspergillus, candida albicans,

SIERŚĆ ZWIERZĄT

wół, koń, pies, kot, świnka morska, wełna owcza, gęsie pierze, królik, papuga

UŻYWKI

kawa, herbata, kakao, miód, cukier, dym papierosowy

RYBY

mieszanka ryb I, mieszanka ryb II, flądra, makrela, łosoś, śledź, dorsz

MIĘSO

kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina

MLEKO, JAJA

białko mleka krowiego, laktoza, żółtko jaja, białko jaja

WARZYWA

marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola

OWOCE

jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut

ROZTOCZA

kurzu domowego, siana, mąki, roztocze I (Acarus siro), roztocze II, (Tyrophagus putrescentia)

ORZECHY

migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe

 

TEST WZIEWNY

ZWIERZĘTA

kacze pierze, gęsie pierze, chomik, zając, kurze pierze, pies, wielbłądzia wełna, kanarek, królik, kot, lama, mysz, świnka morska, papuga, koń-włosie, szczur, wół, owcza wełna, gołębie pierze, papużka falista, koza

NATURALNE, ALERGENY WZIEWNE

bawełna, len, wełna roślinna, włókno kokosowe, sisal, jedwab

PLEŚNIE

alternaria tenuis, aspergillus clavatus, aspergillus flavus, aspergillus fumigatus, aspergillus niger, aspergillus oryzae, aspergillus repens, aspergillus versicolor, aurobasidium pullulans, botrytis cirenea, chaetonium globosum, cladosporium cladosporoides, cladosporium fulvum, cladosporium herbarum, curvularia lunata, epicoccum purpurescens,fusarium culmorum, fusarium moniliforme, fusarium solani, geotrichum candidum, helminthosporium halodes, mucor mucedo, neurospora sitophila, penicillium brevicompactum, penicillium commune, penicillium expansum, penicillium notatum, penicillium roqueforti, phoma betae, phoma herbarum, pullularia pullulans, rhizopus nigricans, saccharomyces cere visiae, serpula lacrimans, sporobolomyces roseus, sporothrix Schenckii, trichothecium dependes, ustilago

SYNTETYCZNE, ALERGENY WZIEWNE

włókna akrylowe, włosy lalki BARBIE, włosy konika PONY, polyester zabawkowy, synt. mat. do wypełniania, poduszek "COMFOREL"

ROZTOCZA

roztocze kurzu domowego, roztocze mąki

PLEŚNIE MIX

pleśnie mix I, pleśnie mix II, pleśnie mix III, pleśnie ziarna zbożowego mix, aspergillus mix, cladosprium mix, mucor mix

 

TEST PYŁKOWY

KWIATY

pierwiosnek, mniszek, hiacynt, jaskier, koniczyna, nawłoć, róża, dalia, aster nowobelgijski, aster, wrzos, chryzantema, lak żółty, rumianek, rzepak

TRAWY

kupkówka pospolita, owies, wiechlina, tomka, kostrzewa, mietliczka, stokłosa, wyczyniec, tymotka, rajgras, owies głuchy, perz, trzcina, narcyz, tulipan, łubin, margaretka

KRZEWY

bez, bez czarny, jaśmin, ligustr, głóg pospolity, tamaryszek

PLEŚNIE

Aspergillus Mix, Cladosporium Mix, Mukor Mix, Fusarium culmorum, Botrytis cinerea, Alternaria tenuis, Epicoccum purpurescens, Fusarium solani, Chaetonium globosum, Trichothecium dependens, Phoma betae, Helminthosporium holades, Rhisopus nigricans, Sporobolomyces roseus, Phoma herbarum, Ustillago, Candida crusei, Aspergillus oryzae

DRZEWA

brzoza, wiąz, szczodrzeniec alpejski, topola, kasztanowiec, lipa, dąb, jesion, platan, grab, buk, klon, robina, osika, oliwne drzewo, sosna szkocka

ZIOŁA

szczaw, piołun, szkleniczek I, szkleniczek II, pokrzywa, babka lancetowata, lebioda, chmiel

TEST SPOŻYWCZY

BARWNIKI

E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa

EMULGATORY

E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623

ANTYOKSYDANTY

E 310, E 312, E 320, E 321

AROMATY

aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat coca cola

INNE

fenol, kwas salicylowy, kwas acetylo salicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiaza, sulfaguanida, prokaina, chinina, ocet winny

SŁODZIKI

mannit, sacharyna Na, cyclamat, aspartam, sorbit, laktoza, fruktoza.